Concursul interșcolar de desene „Lunca Siretului în ochii copiilor”

Vernisaj 14 decembrie 2013, Focșani

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice a organizat în data de 14 decembrie 2013, la hotelul Solar din Focşani, vernisajul şi festivitatea de premiere a Concursului de desene intitulat: „Lunca Siretului în ochii copiilor”.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „Siretul Verde: crearea sistemului de management integrat Natura 2000 pentru SPA Lunca Siretului Inferior şi ariile protejate suprapuse finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4:”Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii”.

Concursul de desene „Lunca Siretului în ochii copiilor” s-a adresat elevilor claselor II – VIII, din localităţile riverane Sitului de Protecţie Avifaunistica Lunca Siretului Inferior şi ariilor protejate suprapuse. În cadrul acestui concurs au participat 43 de şcoli din 28 de localităţi aparţinând celor patru judeţe din arealul proiectului: Bacău, Brăila, Galaţi şi Vrancea.

La începutul lunii iunie s-au organizat prezentarii şi vizite în cele 43 de şcoli participante, în timpul cărora elevii au primit informaţii referitoare la ariile protejate, speciile şi habitatele protejate din Lunca Siretului Inferior şi regulamentul concursului de desene. In plus, membrii Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice au distribuit în cele 43 de unităţi de învăţământ, 1500 de seturi de materiale pentru desen compuse din: blocuri de desen, acuarele , pensule si creioane colorate pentru 1500 elevi.

Perioada vacanţei de vară a elevilor a fost şi perioada de realizare a desenelor între 22 iunie 2013 şi 15 septembrie 2013. Vacanţa de vara a fost o perioada plină de creaţie în care elevii au avut timpul necesar pentru a vizita aria protejată, pentru a se putea inspira.

Între 15 septembrie 2013 şi 30 noiembrie 2013 lucrările realizate de elevii participanţi au fost colectate şi jurizate. Acest lucru nu a fost tocmai simplu, în concurs au intrat 1242 de lucrări, din care juriul, format din Gheorghiu Mariana (Manager proiect , ACDB Focşani), Nicolescu Dana (Expert constientizare, ACDB Focşani), Gagu Alina  (Biolog, ACDB Focşani), Hermosilla Rocio (Voluntar, WWF Spania) şi Stoiciu Elena  (Artist plastic), a trebuit să selecteze 40 de lucrări.

In data de 14 decembrie 2013 a fost organizat vernisajul expoziţiei şi decernarea premiilor, eveniment la care au participat cei 40 de elevi alesi de Comisia de evaluare, acestora  fiindu-le puse la dispozitie transportul pana la spatiul de organizare a evenimentului. Cele 40 de lucrari finaliste au fost expuse intr-un spatiu special amenajat si  au fost  numerotate cu numere de la 1 la 40.

Cei  40 de copii finalişti au primit la începutul evenimentului  patru bileţele ce erau corespondentul celor 4 locuri: I, II, III şi IV.  Elevii au vizualizat toate desenele expuse şi au ales primele 4 desene care le-au placut cel mai mult, altele decat cel propriu, prin scrierea pe bileţele a numărului aferent fiecărei  lucrări. Apoi toate  bileţelele au fost depuse într-un bol de sticlă.

vernisaj-1 vernisaj-2

Juriul a numărat voturile, fiind astfel alese cele patru desene premiate şi cei patru câştigători.

Pe parcursul procesului de numărare a voturilor, elevii s-au bucurat de un moment în care au primit baloane modelabile şi au învăţat cum sa realizeze astfel de baloane, alaturi de un membru al asociaţiei noastre.

Cele patru premii au fost câştigate de următorii elevi:

  1. 1.      Premiul I :  O bicicletă

TUDORAN, TATIANA, clasa VIII-a, Scoala Gimnaziala  Nr.1  Liesti, jud . Galati

  1. 2.      Premiul II : O lunetă de observare faună

MIHALACHE, GEORGIANA, clasa VIII- a, Scoala Gimnaziala  Nr.1 Liesti, jud . Galati

  1. 3.      Premiul III: Un rucsac şi un cort

AURICA, DORINEL,  clasa VIII-a, Scoala Gimnaziala  Nr.2 Liesti, jud . Galati

  1. 4.      Premiul IV: Determinatoare de păsări şi de plante

RADU, IOANA, clasa VIII-a, Scoala Gimnaziala  Nr.2 Liesti, jud . Galati

vernisaj-4 vernisaj-3

Toţi cei 40 de elevi participanţi au primit o diplomă de participare, un tricou şi o şapcă, acestea fiind materiale realizate în cadrul proiectului „Siretul Verde”: crearea sistemului de management integrat Natura 2000 pentru SPA Lunca Siretului Inferior şi ariile protejate suprapuse.

 La finalul acestui eveniment, elevii şi însoţitorii acestora au fost invitaţi la o masă festivă.

Vă invităm să vizualizati expozitia digitală a celor 40 de desene finaliste!

Print Friendly